Forstå de
maligne stadier

Stadierne er defineret ud fra et system, der tager udgangspunkt i din sygdoms udbredelse. Systemet kaldes TNM. T står for Tumor, N står for Nodes (Lymfeknuder), og M står for metastaser.

T, N, M

T = Tumor

N = Nodes (lymfeknuder)

M = Metastaser

Stadier

Stadierne kan forståes ud fra de undersøgelser, du har gennemgået.

Stadie 1

Du er blevet opereret ambulant og har fået et ar, der hvor modermærkekræften sad. Det er ikke nødvendigt med flere undersøgelser.

Stadie 2

Du er blevet opereret der, hvor modermærke- kræften sad, og skildvagtlymfeknude- undersøgelsen har vist, at din sygdom ikke har spredt sig til lymfeknuderne. Det er ikke nødvendigt med flere undersøgelser.

Stadie 3

Du er blevet opereret der, hvor moder- mærkekræften sad, og skildvagt- lymfeknudeundersøgelsen har vist, at din sygdom har spredt sig til en eller flere lymfeknuder. Du har fået tilbudt en PET/CT scanning eller lignende. PET/CT scanningen har vist, at sygdommen ikke har spredt sig til andre organer.

Stadie 4

Stadie 4 betyder, at din sygdom har spredt sig til andre organer/indre organer mm. Ofte får man svar på dette efter en PET/CT scanning. Der skal som regel flere undersøgelser til for at stille den endelige diagnose.

Du kan blive klogere på din sygdom og det videre forløb i samtalen med din læge!