Spredning af modermærkekræft


Spredning af modermærkekræft

Hvis modermærkekræften har spredt sig, kan man enten operere og/eller give forskellige behandlinger. Hør om de forskellige muligheder

Varighed: 1:36 min.

Hvis modermærkekræften spreder sig til eksempelvis huden eller lymfeknuderne, vil kirurgen i første omgang vurdere, om det er muligt at operere. Hertil anvendes en scanning af kroppen, som kan vise, om kræften har spredt sig til de indre organer. Hvis det er tilfældet, vil man normalt ikke operere men henviser i stedet til videre behandling på en af kræftafdelingerne (onkologiske afdelinger) i Herlev, Odense, Århus eller Ålborg.

Kræftlægen vil sammen med patienten vurdere de videre behandlingsmuligheder, som i de fleste tilfælde vil være af medicinsk art. Der findes også mulighed for lindrende behandling med eksempelvis strålebehandling.

Der er inden for de seneste år sket en række store fremskridt i den medicinske behandling af spredt modermærkekræft, så vi i dag har forskellige behandlingsformer igennem sygdomsforløbet.

Behandling af metastatisk sygdom giver man, når der er konstateret spredning af sygdommen, som ikke kan opereres. Her skelnes mellem en række forskellige behandlingstyper, nemlig:

  • immunterapi, som er en stimulering af immunsystemets celler, som kan opspore og nedkæmpe kræftcellerne, eksempler på immunterapi er PD-1 antistoffer, CTLA-4, interleukin2, interferon og T-celle behandling
  • • behandlinger, som hæmmer vækstsignaler i kræftcellerne, eksempler på denne type behandling er BRAF og MEK hæmmere
  • kemoterapi, som beskadiger kræftcellernes gener, så de dør eller hæmmes i deres vækst.
  • stråleterapi, som kan anvendes som lindrende behandling