Modermærkekræft – hvad skal du kigge efter?


Modermærkekræft – hvad skal du kigge efter?

De fleste tilfælde af modermærkekræft opstår i normal hud. Derfor skal man ikke kun tjekke sine modermærker, men hele huden. Her får du nogle huskeregler til, hvad du skal være opmærksom på.

Varighed: 2:17 min.

Se syge modermærker her

Det er vigtigt at du tjekker hele huden for omkring 80% af modermærkekræft opstår i normalhud og kun ca. 20% i modermærker. Vi danner igennem hele livet nye modermærker så et nyopstået modermærke behøver ikke være sygt. Du skal reagerer på ændringer i modermærker eller hvis et modermærke har et specielt udseende. Hvordan kan man skelne mellem et almindeligt modermærke og melamp.

Som en huskeregel bruges ofte en amerikansk udviklet ABCDE regel, hvor hvert bogstav angiver et symptom, der kan være et tegn på melanom – og som derfor bør føre til at modermærket undersøges nærmere hos en læge.

A står for asymmetri: Et sygt modermærke vil typisk have en asymmetrisk form.

B står for border – ”grænse” på dansk. Et sygt modermærke har typisk en uklar afgrænsning eller uskarp rand til den omgivende hud.

C står for colour – på dansk ”farve”. Et sygt modermærke vil typisk have en ujævn farve.

D står for diameter. Modermærker større end 6 mm i diameter kan være tegn på modermærkekræft

E står for evolution – eller på dansk ”udvikling”. Man bør nemlig også være opmærksom på om modermærkerne ændrer sig i størrelse, form, farve eller pigmentering.

I de tilfælde hvor der er mistanke om kræft, vil lægen fjerne modermærket og få det undersøgt nærmere med mikroskop.

Undersøgelser viser at patienter i 30-50% af tilfældene selv opdager modermærkekræft. Derfor er det vigtigt at du selv tjekker din hud og måske også lærer din familie at hjælpe dig med det.
Tjek din hud regelmæssigt hver 3.måned og hvis du får mistanke om modermærkekræft skal du hurtigst muligt kontakte en læge. Enten din egen læge eller en hudlæge eller plastikkirurg hvis du allerede er tilknyttet en sådan.

Patienter som tidligere har haft modermærkekræft har 10 % risiko for at udvikle en ny modermærkekræft i løbet af deres liv. Hvis du har haft modermærkekræft tidligere og dine børn og/eller søskende har mange modermærker er det en god ide at de også kontrolleres regelmæssigt. Husk at tjekke hele huden også områder med hår og husk også neglene